W szklance czy w filiżance

Herbata to nie tylko napój, to nie tylko kultura i sposób jej przyrządzania, ale również – co jest bardzo ważne – sposób jej podania. Psychologowie z Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach odkryli zaskakującą rzecz. Okazało się, że osobą, którym podano herbatę w porcelanowej zastawie smakowała – według subiektywnych kryteriów – lepiej niż osobą, którym podano tą samą herbatę, ale tym razem w zwykłych szklankach. Oznacza to między innymi, że naczynie, z którego pijemy wpływa na nasze kubki smakowe.Wiedzę tę warto przyswoić i wykorzystać przy najbliższej nadarzającej się okazji. Wiedza ta pokrywa się z zwyczajami serwowania herbaty w różnych krajach. Za przykład można podać Chiny czy też Japonię. W Chinach najczęściej pije się herbatę z kamionkowych czarek. Japończycy najczęściej się delektują z cieniutkich porcelanowych filiżanek. Nie tylko w Azji pije się ze specjalnych naczyń. W Argentynie na przykład Yerba Mate spożywana jest ze specjalnego naczynia przygotowanego z owocu tykwy, które zwie się „Calebasse”. W Anglii pija się oczywiście z angielskiej porcelany. Pamiętajmy, więc z czego pijemy tak to smakujemy.

Zaparzanie herbaty.

Każdy większy czy też mniejszy smakosz herbaty wie, że aby wydobyć prawdziwy smak herbaty należy parzyć ją w odpowiedni sposób. Wiedza ta jest bardzo przydatna tylko zazwyczaj posiada małe braki. Mało, kto wie, ile suszu powinno się dawać danego gatunku herbaty, jak długo powinna się parzyć no i jakiej temperatury winna być woda. Mając wiedzę o niewiedzy postanowiłem stworzyć swoisty poradnik, mała ściągę, która będzie podpowiadać ile czego, jak długo no i czym. Zapraszam do lektury. Herbata białą dawkuje się jedną łyżeczkę na filiżankę, powinno się ją zalewać wodą o temperaturze ok. 70 – 85 °C, temperaturę taką otrzymuję się poprzez odczekanie około 12 – 14 minut od zagotowania. Taką herbatę parzymy mniej więcej 7 – 9 minut. Inaczej rzecz się ma z herbatami czarnymi. Wystarczy pół łyżeczki suszu na filiżankę, zalać wodą o temperaturze 95 °C (białym wrzątkiem – woda gotująca się tuż przed wrzeniem) i czekać ok. 4 – 5 minut, aby móc się delektować smakiem dobrej czarnej herbaty. Istnieją jeszcze dwie odmiany czarnej herbaty to jest czarna Darjeeling oraz aromatyzowana. W obu przypadkach. Daję się po łyżeczce suszu, woda powinna mieć temperaturę 95°C. W przypadku tej pierwszej czas wynosi 4 – 5 minut, a 3 minuty w przypadku Darjeeling.